Drömmen om ett rent hem

Visionen var lika enkel som banbrytande.
Axel Wenner-Gren, mannen bakom Electrolux, ville att alla skulle ha möjlighet att ha en dammsugare hemma.
Idag – nästan 100 år senare – är visionen verklighet.
Nu är Electrolux redo för nästa steg: Att låta en ny generation smarta hushållsrobotar avlasta oss i hemmet.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

Läs mer på Electrolux
Å

ret är 1908 och Axel Wenner-Gren är på besök i Wien. Under en promenad i staden stannar han plötsligt till framför en butik.

Genom skyltfönstret ser grundaren av Electrolux för första gången en dammsugare.

Axel Wenner-Gren insåg tidigt dammsugarens möjligheter.

Den var en stor och otymplig sak – långt ifrån den produkt som skulle komma att finnas i var man hem – men Wenner-Gren inser genast potentialen.

OM FOLK FICK el i hemmet trodde han att alla skulle vilja ha en dammsugare hemma – förutsatt att de var lite behändigare.
I början av 1900-talet var dammsugarna nämligen allt annat än just behändiga.

Den första dammsugaren såg dagens ljus i början av 1900-talet, drogs av en häst och drevs av bensin. Dåtidens städhjälp sköttes av operatörer som åkte runt i London och dammsög hus för hus. En drivande faktor bakom intresset för dammsugare var en ökad medvetenhet om hygienens betydelse för hälsan.

I dag kan det vara svårt att förstå vilken skillnad dammsugaren gjorde.

Väl åter i Sverige startade Axel Wenner-Gren sitt arbete, och 1921 presenterade han en mindre och lättare dammsugare i den klassiska tubformen med medar – vilket blev starten för Elextrolux framgångar.

ÄNDA SEDAN BILDANDET har Electrolux haft människan i fokus. Genom att hela tiden förbättra förståelsen för människors behov och underlätta i vardagen på ett hållbart sätt har en mängd innovativa produkter skapats. Det är produkter som omärkligt revolutionerat våra liv i grunden – allt från kylskåp, tvättmaskiner och dammsugare.

Företaget var tidigt pionjärer inom robotdammsugare och lanserade sin första modell redan 2001. Sedan dess har Electrolux arbetat kontinuerligt med att utveckla funktionalitet och design för att passa konsumenternas förväntningar och livsstil.

Nu är det dags för nästa revolution – en ny generation av robotdammsugare som är smartare än någonsin. Den nya modellen heter Electrolux PUREi9 och kommer att se till att ett rent hem bara är ett klick bort.

PUREi9 är utvecklad för att effektivt och smidigt ta hand om din städning.

Och den gör det via en rad smarta innovationer:

STYRSYSTEMET En viktig funktion som ökat robotens förmåga är PUREi9s styrsystem. Istället för att blint åka runt i hemmet använder PUREi9 något som Electrolux kallar 3D-Vision-teknologi. Med denna teknik kan roboten upptäcka hinder på tre olika nivåer: på golvet, ovanför golvet samt längs kanter och på avsatser – exempelvis trappor. Det innebär att PUREi9 skannar av städytan, identifierar hinder och navigerar runt dem, något som säkerställer att dammsugaren i princip aldrig fastnar under sitt uppdrag.

SMARTARE Sensorsystemet har Electrolux ingenjörer kombinerat med ett kraftfullt kartverktyg – 3D mapping navigation – som säkerställer att PUREi9 städar strukturerat och effektivt så att inte samma golvyta dammsugs flera gånger.

Hörn och andra svåråtkomliga ställen ställer inte något problem för PUREi9. Dess unika triangelform  och borste når in i alla skrymslen och vrår och städar ordentligt rent längs väggarna.

Blir batterinivån låg styr PUREi9 hemåt till sin laddstation för att fylla på energin. När den är laddad återvänder den automatiskt till punkten där den slutade att städa.

UPPKOPPLAD Purei9 är dessutom uppkopplad och kan styras med en app i telefonen. Här kan du lägga in städscheman, kontrollera status och styra dammsugaren även när du inte är hemma.

Finns det då ett verkligt behov av smarta och självgående dammsugare? Electrolux har i olika undersökningar noterat allas vår önskan att få njuta mer av livet, med mer tid till familj och vänner istället för hushållssysslor.

– Att ta hand om hemmet är en del av de flesta människors vardag och vi eftersträvar att göra den så bekymmerslös som möjligt. Den nya PUREi9 är kanske den bästa lösningen på det. Detta är en produkt som gör det möjligt för våra konsumenter att lägga mer tid och fokus på de saker som verkligen betyder något för dem, säger Malin Källström, Product Line Manager på Electrolux Sverige.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.

Läs mer på Electrolux